58 procent van alle toonbank betaling in 2017 gepind
29 mei 2018 
in Product

58 procent van alle toonbank betaling in 2017 gepind

De Nederlandse Bank en de Betaalvereniging hebben recent nieuwe cijfers vrijgegeven over het betaalgedrag in Nederland. Opvallend hierin is dat de aantal pintransacties sterk stijgt maar dat de hoogte van het pinbedrag daalt.

In 2017 zijn in totaal 3,84 miljard pintransacties uitgevoerd, een flinke groei ten opzichte van 2016 waar 3,57 miljard pintransacties geregistreerd werden.

In 2017 resulteert dit in het feit dat van alle transacties die aan te toonbank werden gedaan, 58 procent gepind werden. Slechts 41,4 procent van de betalingen werden contact gedaan. De overige transacties (een half procent) werden uitgevoerd met een creditcard.

De creditcard wint noch verliest aan populariteit in Nederland. Al sinds 2010 wordt elk jaar slechts 30 miljoen transacties met de creditcard voltooid. Dit komt neer op 0,5 procent van alle transacties!

Zoals in de grafiek duidelijk zichtbaar is, wordt er steeds minder met contact geld betaald en steeds vaker met de pinpas. Vooral de toenemende populariteit van contactloos betalen zorgt voor de sterke stijging van het aantal transacties.

Verdeling totale aantal betalingen naar betaalmiddelen - Bron: Pin.nl

Verdeling totale aantal betalingen naar betaalmiddelen – Bron: Pin.nl

Dit valt ook terug te zien in het gemiddelde bedrag dat gepind wordt, namelijk €26,50. Contactloze pinbetalingen kunnen namelijk per keer maximaal €25,- bedragen In combinatie met de populariteit van contactloos betalen kan hier een verband gelegd worden met het dalende gemiddelde pinbedrag.

In 2018 wordt verwacht dat voornamelijk het contactloos betalen zeer aan populariteit gaat winnen. Voornamelijk de ontwikkelingen bij banken en betaalapps voor mobiele apparaten (smartphones, smartwatches etc.) gaan deze groei faciliteren.

Zorg nu dat uw pinautomaat op de toekomst voorbereid is en maak contactloos betalen binnen uw onderneming mogelijk!

Maak contactloos betalen binnen mijn onderneming mogelijk

Over de schrijver
PinDirect is sinds 2006 de betaaldienstspecialist voor het MKB. Wij zijn uw alles-in-één dienstverlener en levert complete betaaloplossingen. Wij regelen voor u de hardware, de software, de communicatie, de service, de transactieverwerking en de transactierapportage.
Reactie plaatsen

Bekijk direct onze pinautomaten

Dé betaaloplossing voor uw onderneming. Bekijk onze pinautomaten of neem direct contact op voor persoonlijk advies.