Helft van alle pinbetalingen zijn contactloos
18 januari 2018 

Helft van alle pinbetalingen zijn contactloos

Bijgewerkt: 25 juli 2019

Dat er steeds meer gepind wordt is weer duidelijk terug te zien in de jaarlijkse cijfers van Betaalvereniging Nederland. In het afgelopen jaar (2017) is het aantal pinbetalingen met 7,8 procent gestegen ten opzichte van 2016. In totaal werden er maar liefst 3,84 miljard transacties uitgevoerd. Samen goed voor 100,6 miljard euro omzet. De groei is eenvoudig te verklaren: het contactloos betalen is populairder dan ooit!

Het aandeel van contactloos betalen was eind 2016 nog 24% ten opzichte van alle pintransacties. In 2017 is er in Nederland verdubbeld, met 49% van de transacties is contactloos betalen niet meer weg te denken. Vooral in supermarkten is de contactloze betaling populair, ruim een derde van alle NFC betalingen werd hier uitgevoerd. Daarna volgt de detailhandel met een aandeel van 19,4% van alle betalingen.

Pin.nl publiceerde in juli 2018 nieuwe cijfers omtrent contactloos betalen. Hieruit blijkt dat al 51% van alle pintransacties in juni 2018 contactloos voltooid worden! 380,4 miljoen contactloze transacties in totaal, een stijging van 11,7% ten opzichte van dezelfde maand in 2017.

Contactloos betalen 2017 2018

De groei van contactloos betalen vanaf 2015 (bron: Betaalvereniging Nederland)

De verandering van pinnen

De beweging van het contactloos betalen zorgt ervoor dat er een verandering ontstaat in het gedrag van de consument. Steeds meer kleine bedragen tot 5 euro worden gepind door middel van het contactloos betalen. De forse toename van 16% is het gevolg van het gemak van NFC bij deze kleine bedragen. Twee derde van alle pinbetalingen is voor bedragen t/m 20 euro geweest. Lees hier meer over de voordelen van contactloos betalen?

Accepteert u in 2018 nog geen contactloos betalen in uw onderneming, dan is de kans groot dat er raar opgekeken wordt door uw klanten. Voor ondernemers die veel te maken hebben met lagere bedragen is het contactloos betalen een uitkomst om nog sneller af te kunnen rekenen.

Met de groei van het contactloos betalen kan een ondernemer niet meer weg komen met een non-contactloze automaat.

Contactloos betalen per sector in oktober 2018 (bron: Betaalvereniging Nederland)

Contactloos betalen per sector in oktober 2018 (bron: Betaalvereniging Nederland)

Veiligheid contactloos betalen

Velen vragen zich af in hoeverre contactloos betalen net zo veilig is als niet-contactloos betalen. Op dit moment worden er ruim 250 miljoen contactloze betalingen per maand verwerkt met de pinpas of via mobiel betalen. PinDirect kan zich voorstellen dat het principe van contactloos betalen fraudegevoelig kan ogen, dus is er onderzoek hiernaar uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat diverse bronnen aangegeven dat contactloos betalen makkelijk, snel en veilig is. Er hoeft namelijk geen pincode ingevuld te worden en daardoor is er dus geen mogelijkheid dat een onbekende kan meekijken om de code af te lezen.

Verder blijkt contactloos betalen niet rendabel voor oplichters vanwege het feit dat er niet onbeperkt contactloos betaald kan worden en de afstand tussen de automaat en de pinpas minder dan vijf centimeter dient te zijn. Tevens blijken fraudeurs snel en makkelijk traceerbaar volgens de Betaalvereniging Nederland. Er blijken dan ook nog geen officiële meldingen van diefstal door middel van contactloos betalen bekend te zijn.

Heeft u nog geen contactloze pinautomaat?

Bent u momenteel nog in bezit van een non-contactloze pinautomaat? Bekijk dan de mogelijkheden voor vervanging en profiteer van een mooie inruilkorting. De certificering van uw automaat verloopt in april 2019, daarna is de pinautomaat mogelijk niet meer te gebruiken. Heeft u vragen over uw oude pinautomaat of vervanging hiervan? Laat het weten in de reacties.

Zie hier direct wat de contactloze opvolger is van uw oude pinautomaat.

bron: Betaalvereniging Nederland

Over de schrijver
PinDirect is sinds 2006 de betaaldienstspecialist voor het MKB. Wij zijn uw alles-in-één dienstverlener en levert complete betaaloplossingen. Wij regelen voor u de hardware, de software, de communicatie, de service, de transactieverwerking en de transactierapportage.
Reactie plaatsen

Bekijk direct onze pinautomaten

Dé betaaloplossing voor uw onderneming. Bekijk onze pinautomaten of neem direct contact op voor persoonlijk advies.