Wat is contactloos betalen?

Wat is contactloos betalen?

contactloos betalen mobiel betaalpasContactloos betalen is het elektronisch uitvoeren van een transactie door middel van een contactloze handeling. Hierbij communiceert de betaalautomaat met het betaalmiddel door middel van Near Field Communication (NFC). De consument houdt kort de betaalpas of mobiele telefoon (met NFC-chip) dichtbij de NFC-scanner van de betaalautomaat waardoor de transactie uitgevoerd wordt.Maar wat houdt het contactloos betalen nou precies in? Is het wel veilig, wat is een NFC-chip eigenlijk en waarom is het belangrijk voor uw onderneming. Hieronder vindt u alle antwoorden op vragen en informatie over contactloos pinnen.Klik snel door naar welke informatie u op zoek bent: NFC logo
  1. Hoe werkt contactloos betalen?
  2. Wat is NFC?
  3. Hoe betaal je contactloos met een betaalpas?
  4. Hoe betaal je contactloos met een mobiel en wearable?
  5. Wanneer contactloos pinnen?
  6. Waar wordt contactloos betaald?
  7. Waarmee kan er contactloos gepind worden?
  8. Is contactloos betalen veilig?
  9. Wat zijn de voor – en nadelen van contactloos pinnen?
  10. Hoe kunt u contactloos betalen in- of uitschakelen?
  11. Is contactloos retourpinnen mogelijk?
  12. Geschiedenis van contactloze transacties
  13. Tips van PinDirect
  14. Conclusie

Hoe werkt contactloos betalen?

Contactloos betalen is gebaseerd op een elektronisch systeem dat het mogelijk maakt, bij een betaling, dat de betaalautomaat in een straal van tien centimeter op zoek gaat naar een NFC-chip. Wanneer deze chip aangeboden wordt door bijvoorbeeld een consument met een betaalpas kan er een transactie plaatsvinden. Een contactloze transactie duurt gemiddeld drie seconden waarin de betaalautomaat communiceert met het betaalmiddel en de transactie uitgevoerd wordt.
Contactloos pinnen is een goed alternatief voor het “oude”, contactrijke pinnen waarbij de pinpas bij elke transactie in de betaalautomaat gestoken moest worden en vervolgens een pincode ingevoerd diende te worden. Een dergelijke actie kost al snel aanzienlijk wat tijd (gemiddeld 15 seconden) terwijl het contactloos pinnen slechts drie seconden in beslag hoeft te nemen. Klik hier voor meer voordelen van het contactloos betalen.Vrijblijvend contact over een pinautomaat met contactloos betalen? Neem nu direct contact op! 

Wat is NFC?

NFC staat voor Near Field Communication, vrij vertaald in het Nederlands: binnenveld communicatie. Bij contactloos betalen zorgt de NFC techniek ervoor dat de transactie contactloos uitgevoerd kan worden en dat het betaalmiddel (tag) kan communiceren met de betaalautomaat (lezer). Door een tag binnen een straal van tien centimeter (Near Field) aan te bieden aan de lezer komt er een communicatiestroom (Communication) tot stand. Hierbij wordt de data van de tag en de transactie verstuurd naar de bank ter verwerking.Benieuwd naar welke pinautomaten met NFC zijn uitgerust? Wij hebben ze op een rij gezet.NFC is erg geschikt voor het betalingsverkeer, in vergelijking met alternatieve opties, omdat er een goede versleuteling zit op de communicatie. Zo kan het zijn dat een lezer meerdere NFC chips tegelijk aangeboden krijgt (portemonnee met betaalpas maar ook een OV-chipkaart bijvoorbeeld). In deze situatie geeft de lezer dat er een fout is en wordt er geen data uitgelezen.
NFC-chips worden tegenwoordig steeds vaker verwerkt in producten door organisaties. Zo vindt u ze in mobiele telefoons, OV-chipkaarten en bij verschillende marketingtoepassingen.
Door de groeiende populariteit van NFC ontstaan er steeds meer toepassingen. Zo wordt NFC niet alleen gebruikt voor betalingen maar kunnen mobiele telefoons bijvoorbeeld ook kleine hoeveelheden data met elkaar uitwisselen via NFC.

Hoe betaal ik contactloos met een betaalpas?

Bij contactloos betalen houdt u de pinpas kortstondig in een straal van 10 cm van de pinautomaat. Bij bedragen tot en met €25,- hoeft u geen pincode in te voeren, bij bedragen boven de €25,- tikt u met de pinpas de pinautomaat aan en toetst u uw viercijferige pincode in. Voor de veiligheid is er een limiet van €50,- voor aaneengesloten kleine contactloze pinbetalingen. Hierdoor kan het voorkomen dat u af en toe alsnog uw pincode dient in te toetsen bij een bedrag onder de €25,- Bij alle Verifone automaten wordt er in het digitale scherm de status van betaling weergegeven, zodra de betaling is geslaagd hoort u drie korte piepjes en komt er een groene vink in het scherm te staan.

Hoe betaal ik contactloos met mobiel en/of wearable?

Bij contactloos betalen met een mobiel of wearable houdt u uw mobiele telefoon of wearable kortstondig in een straal van 10 cm van de pinautomaat. Bij bedragen tot en met €25,- is er geen pincode nodig, pinbedragen boven de €25,- bevestigt u met uw pincode of specifieke beveiligingsmethode van uw wearable. Bij alle vaste pinautomaten en mobiele Verifone pinautomaten wordt er in het digitale scherm de status van de pinbetaling weergegeven, zodra de betaling is geslaagd hoort u drie korte piepjes en komt er een groene vink in het scherm te staan. Voor de veiligheid kan er niet onbeperkt contactloos betaald worden met een mobiel of wearable, de limieten en beveiligingsopties verschillen.

Wanneer contactloos pinnen?

Contactloze transacties kunnen in vele situaties voorkomen. Zo is de meest voorkomende situatie waarschijnlijk bij het betalen in de horeca maar er zijn talloze toepassingen. Het aandeel van contante betalingen in het betalingsverkeer daalt aanzienlijk (nog maar 39% - Bron: Pin.nl) en dus zoeken bedrijven goede alternatieven voor het contant betalen. Waar voorheen enkel met contant geld betaald kon worden zoals bij de snackmuren, openbare toiletten en parkeerautomaten kan er nu steeds vaker contactloos betaald worden.
Betalen zonder contact kent dezelfde tarieven als contactrijk pinnen, hier zit verder geen verschil in. Maar omdat contactloos betalen gemiddeld veel sneller gaat dan contactrijk pinnen kan dit tot wel zes eurocent per transactie schelen. Wanneer de betaalautomaat contactloos pinnen ondersteund (zoals de Vx520, Vx680 en Vx820) kunnen uw klanten direct gebruik maken van deze mooie optie. Gemak en snelheid voor u maar, nog belangrijker, ook voor uw klanten.Om de veiligheid van betalen via NFC te waarborgen zijn er enkele regels opgesteld wat betreft de bedragen en hoeveelheden die contactloos betaald kunnen worden:contactloos betalen mobiel betaalpas
 • bedragen onder de €25,- kunnen contactloos betaald worden zonder het invoeren van een pincode;
 • bedragen boven de €25,- kunnen contactloos betaald worden maar er is een pincode vereist;
 • wanneer er meer dan €50,- per dag contactloos betaald is moet er een pincode ingevoerd worden;
 • er is een totaallimiet van €250,- per dag dat er contactloos betaald kan worden.
Met contactloos pinnen wordt de drempel voor een consument om een aankoop te doen bij u nog lager dan dat die al was. De handeling van het pinnen is simpeler geworden waardoor de klant sneller en vaker betalingen zal verrichten. Daarnaast is de klant niet meer gebonden door het bedrag in contact geld dat er in de portemonnee aanwezig is.

Waar wordt contactloos betaald?

Contactloze transacties worden steeds populairder en wint binnen elke sector aan terrein op het traditionele pinnen en contante betalingen. In maart van 2017 werd de miljardste contactloze betaling geregistreerd nadat betalen via een NFC-chip in 2014 mogelijk werd. Bijna de helft van alle pintransacties gebeurd contactloos wat resulteert in 209 miljoen contactloze pinbetalingen in oktober 2018.
Het grootste deel van dat aantal neemt de supermarktbranche (33,1%) voor haar rekening. Opvallend is dat de Horeca grote koploper is, in verhouding, in het aantal totaal aantal contactloze betalingen. Van alle pintransacties binnen de Horeca is 70,2% contactloos uitgevoerd.
Wat universeel is voor alle branches is dat contactloos pinnen steeds populairder wordt en de aantal contactloze transacties een sterke groeicurve laat zien. Dit komt door een steeds betere ondersteuning van contactloos betalen vanuit bijvoorbeeld banken maar vooral het aantal pinautomaten dat NFC ondersteunt is sterk gegroeid.[caption id="attachment_204764" align="aligncenter" width="993"]Contactloos betalen per sector in oktober 2018 (bron: Betaalvereniging Nederland) Contactloos betalen per sector in oktober 2018 (bron: Betaalvereniging Nederland)[/caption]Geografisch gezien loopt Nederland goed in de voorhoede wat betreft contactloos betalen. Steeds meer consumenten ontdekken het gemak en steeds meer bedrijven schatten het contactloos pinnen voor hun consument op waarde. Betalen via de NFC-technologie kan ook gemakkelijk in het buitenland, al moeten de pinautomaat en de transactieverwerking wel hierop voorbereid en toe in staat zijn.Voor contactloos betalen is het niet van belang of de pinautomaat via breedband (vaste internet verbinding), WIFI of GPRS werkt. Alle varianten ondersteunen de mogelijkheid tot contactloos pinnen en faciliteren in alle behoeftes van de ondernemer.

Waarmee kan er contactloos gepind worden?

In theorie kan elke pas en apparaat met een NFC-chip contactloze betalingen uitvoeren. Momenteel is het mogelijk om met een betaalpas of een mobiele telefoon, die over een NFC-chip beschikt, contactloos te pinnen. Contactloos betalen met een betaalpas is al langere tijd mogelijk en wordt steeds populairder maar ook betalen met een smartphone komt steeds vaker voor. Zo zet Samsung met haar reclamecampagne stevig in op betalen met uw mobiele telefoon en ook banken bieden steeds betere mogelijkheden om met uw smartphone te betalen.Belangrijk bij betalen met een smartphone is dat de juiste betaalapplicatie geïnstalleerd is. Dit is een applicatie van een bank of andere betaalservices. Onder tips kunt u meer informatie vinden over welke telefoons geschikt zijn voor contactloos betalen en dus over een NFC-chip beschikken.
Qua pinautomaten beschikken de Vx520, Vx680 en Vx820 over de mogelijkheid tot contactloos betalen. Het maakt hierbij niet uit van welke dataverbinding (breedband, WIFI, GPRS) de pinautomaat gebruik maakt. Er zijn nu nog gecertificeerde pinautomaten van een oudere generatie actief waar contactloos pinnen niet mogelijk is. Tot eind april 2019 zijn deze apparaten bruikbaar maar daarna loopt de certificering af en zijn alleen nieuwe betaalautomaten, met mogelijkheid tot contactloos betalen, beschikbaar. Oude pinautomaten kunt u bij ons inruilen om zo met korting een nieuwe betaalautomaat aan te schaffen.

Is contactloos betalen veilig?

Contactloos betalen is zeer gemakkelijk maar ook veilig. Door verschillende eigenschappen van NFC zoals de kleine straal van communicatie, de versleuteling en de regelgeving omtrent contactloos pinnen is het risico erg laag. Het betalen van grote bedragen (meer dan €25,-) wordt beveiligd door middel van het invoeren van de pincode en na het contactloos uitgeven van €50,- wordt ook de pincode gevraagd. Zo blijft bij diefstal of verliezen van de betaalpas de financiële schade laag en wordt vaak zelfs vergoed door de desbetreffende bank van de betaalpas.limieten contactloos betalenBron: Pin.nlVoor u als ondernemer is contactloze betalingen ontvangen net zo veilig als bij contactrijk pinnen: erg veilig dus. Uw handelingen blijven dezelfde alleen wordt de afhandeling voor de consument vergemakkelijkt.
Er bestaan verhalen waarin beweerd wordt dat er apparaten zijn waarbij een dief via NFC geld kan stelen van iemand door via contactloos betalen een bedrag te pinnen van iemand die dat niet door heeft. Eind 2018 kwam de eerste melding dat dit het geval was tijdens een festival. Uiteindelijk bleek het hier niet te gaan om contactloos zakkenrollen. Gelukkig is en blijft het niet lucratief door een maximale transactie van €25,-. Daarnaast is het vrijwel onmogelijk omdat de betaalautomaat zeer dichtbij de betaalpas moet zijn en geen NFC-chip kan lezen wanneer er meerdere chips aanwezig zijn in de portemonnee. Wanneer de betaalpas zich dus in een tas bevindt bijvoorbeeld is het al onmogelijk.Ten slotte worden betaalautomaten alleen verschaft aan geverifieerde bedrijven met een KVK nummer en wordt er bij aansluiting ook onderzoek gedaan naar het bedrijf en de belanghebbenden. Hierdoor is het dus altijd te traceren door de betaalverwerker.
Nergens voor nodig om druk over te maken. Contactloos betalen wordt zelfs vaak als veiliger beschouwd dan het traditionele pinnen. Dit komt doordat er meestal geen pincode ingevoerd hoeft te worden waarbij deze dus ook niet afgekeken kan worden.

Wat zijn de voor- en nadelen van contactloos pinnen?

In vergelijking met contactrijk (traditioneel) pinnen kent contactloos pinnen grote voordelen maar uiteraard ook enkele nadelen: Voordelen
 • snel en efficiënt betalen;
 • mogelijk met betaalpas en mobiele telefoon;
 • Lagere kosten per transactie wegens kortere handelingssnelheid;
 • veilig (geen invoer pin die dus niet afgekeken kan worden);
 • Meer inkomsten door grotere kans op bij-verkoop wegens geen limiet in portemonnee;
 • geen verhoogd tarief.
Nadelen
 • niet alle betaalautomaten ondersteunen momenteel contactloos betalen;
 • nog niet alle betaalpassen zijn geschikt voor contactloos betalen.

Overtuigd door de vele voordelen van contactloos betalen? Bel vrijblijvend met een adviseur!

Hoe kunt u contactloos betalen in- of uitschakelen?

Contactloos betalen is een goede, efficiënte en snelle manier om te betalen. Bij alle nieuwe pinautomaten is contactloos pinnen standaard actief en ingesteld om betalingen te ontvangen. Wanneer u er toch voor kiest om geen contactloze betalingen te willen ontvangen kunt u dit overleggen met de verstrekker van de pinautomaat. Kijk ook bij de voor- en nadelen van contactloos betalen om een goede overweging te maken.
De consument kan zelf ook kiezen of ze contactloos pinnen met hun betaalpas of smartphone in- of uitgeschakeld willen hebben. Dit kan geregeld worden bij de bank waar ze geregistreerd zijn.

Is contactloos retourpinnen mogelijk?

Als ondernemer kunt u gebruik maken van retourpinnen wanneer dit van toepassing is bij uw onderneming. Bij retourpinnen is het een vereiste dat de pinpas in de automaat wordt gestoken, het is dus niet mogelijk om contactloos retour te pinnen. Contactloze betalingen worden wel net zo behandeld als contactrijke betalingen en kunnen dus wel retour gepind worden.

Geschiedenis van contactloze transacties

Contactloos betalen is in januari 2014 geïntroduceerd maar het duurde even voordat de pintautomaten, betaalinstanties en de consument deze nieuwe mogelijkheid oppikten. Eigenlijk wordt contactloos pinnen pas echt gebruikt vanaf 2015 wanneer alle faciliteiten goed zijn geregeld en de consument meer gewend raakt aan het idee. Eind 2015 worden dan al bijna 30 miljoen contactloze pintransacties gedaan.[caption id="attachment_204765" align="aligncenter" width="1001"] Contactloos betalen 2017 2018 De groei van contactloos betalen vanaf 2015 (bron: Betaalvereniging Nederland)[/caption]Vanaf 2016 groeit het aantal contactloze pintransacties hard elke maand totdat in december 2016 een mijlpaal van 70 miljoen contactloze pintransacties uitgevoerd worden. Op 23 maart 2017 is de volgende mijlpaal daar wanneer de miljardste contactloze pinbetaling wordt uitgevoerd. Waar het bij contactrijke pinnen zeven jaar duurde voordat de miljardste pinbetaling werd geregistreerd had het contactloze pinnen maar drie jaar nodig! In oktober 2018 is er ongeveer 209 miljoen keer contactloos gepind en deze maandelijkse groei aan contactloze transacties lijkt stevig door te zetten in 2019.

Tips van PinDirect

Zorg voor de juiste apparatuur – essentieel voor het mogelijk maken van contactloos betalen binnen uw onderneming is de juiste betaalautomaat. Zo zijn de oude modellen niet uitgerust met de NFC-technologie. Die modellen zijn daarom na april 2019 ook mogelijk niet meer te gebruiken. Heeft u een oud model pinautomaat (Vx670, Vx570, Vx810) in de zaak? Deze kunt u nu bij ons inruilen voor een mooie korting op de nieuwste pinautomaten. Via onze keuzehulp kunt u snel erachter komen welke pinautomaat het best bij uw onderneming past.Zorg voor de juiste services – uw pinautomaat is zeer belangrijk voor de onderneming en bij storing moet er goede services zijn om alles direct weer “up-and-running” te krijgen. Daarvoor is een service contract erg belangrijk, zo is een storing vaak met een enkel telefoongesprek zo opgelost. Daarnaast zijn de laatste software- en veiligheidsupdates noodzakelijk voor veilige transacties.Kennis van zaken – lukt een consument het niet om een contactloze betaling uit te voeren omdat de betaalpas niet wordt geaccepteerd? Wrijf de betaalpas dan langs een stoffen oppervlak zoals een broek of trui om zo vuil en statische energie weg te vegen.Betalen met mobiele telefoon – check bij de instellingen van uw mobiele telefoon of deze beschikt over een NFC-chip. Naast de NFC-chip is het belangrijk dat de nieuwste besturingssoftware (uitsluitend Android) op de telefoon is geïnstalleerd en de betaalapplicatie wel de verbinding van uw provider accepteert.[caption id="attachment_203343" align="alignnone" width="608"]Contactloos betalen met je mobiele telefoon (Bron: Pin.nl) Contactloos betalen met je mobiele telefoon (Bron: Pin.nl)[/caption]Laat het uw klanten weten - Om contactloos betalen te stimuleren kan u gratis promotiemateriaal bestellen. Zo maakt u duidelijk aan uw klanten dat uw onderneming voorbereid is op de nieuwste manier van betalen.

Conclusie

Contactloos betalen is een snelle, makkelijke en efficiënte manier om uw klanten af te laten rekenen. Door de groeiende aantal toepassingen van de NFC techniek groeien de aantal contactloze pintransacties erg hard en wennen consumenten steeds meer aan het contactloze pinnen. Aangezien alle nieuwe pinautomaten het contactloos betalen ondersteunen kunt u direct beginnen met het uitvoeren van contactloze pintransacties via betaalpassen of mobiele telefoons!
Kan er al contactloos betaald worden binnen uw onderneming of heeft u er bewust voor gekozen om contactloos betalen niet mogelijk te maken? We zijn heel erg benieuwd naar uw ervaringen en toepassingen van contactloos betalen, laat het ons hieronder in de reacties weten.
hans
Door

hans

op 11 Mar 2019

Zijn NFC betalingen in Buitenland mogelijk

Reactie plaatsen