Wel of niet een bonprinter?
15 september 2023 

Wel of niet een bonprinter?

Het is je vast wel opgevallen dat de ene pinautomaat wél een bonprinter heeft en een andere weer niet. De A77 en A920 zijn hier een goed voorbeeld van. Deze twee pinautomaten zijn identiek aan elkaar, behalve het feit dat de A920 een bonprinter heeft en de A77 juist niet.

En ik hoor ik je al denken: “wat maakt het uit?”

Kort samengevat hangt het er gewoon van af, waar jij en jouw klanten behoefte aan hebben. Stel dat klanten constant om een fysiek bonnetje vragen, dan is het vanzelfsprekend dat je een pinautomaat neemt zoals de A920.

Toch kan je de afweging nemen om over te gaan op digitale pinbonnen. Over het algemeen zijn pinautomaten zonder bonprinter goedkoper doordat ze minder hardware hebben. Daarnaast hebben ze een lagere CO2 uitstoot. Dit komt doordat ze, naast het feit van minder hardware, geen papier gebruiken.

Dit kan een beetje een vertekend beeld geven, want ook digitale bonnen hebben een bepaalde CO2 uitstoot. Zo worden digitale bonnen over een langere termijn opgeslagen op servers. Dit zorgt uiteindelijk dus ook weer voor CO2 uitstoot. Volgens het economisch dagblad “Les Echos” komt dat omgerekend uit op 3,9 tot 19 gram aan CO2 per bon.

Dit betekent ook dat in het geval dat de bon als garantie wordt gebruikt, de digitale bon de voorkeur heeft. Onze pinautomaten beschikken namelijk over een thermische bonprinter. Deze print door middel van verhitting. Hierdoor is er geen inkt of toner nodig, waardoor ze perfect zijn voor mobiele pinautomaten. Het enige nadeel is dat dit soort bonnen vervagen over de tijd wanneer ze blootgesteld worden aan warmte en licht. Hierdoor zijn ze moeilijker te bewaren op de lange termijn.

Hieronder hebben we nog even kort de voordelen voor beide keuzes neergezet. Zo kan je zelf kijken welke optie het meest geschikt is voor jouw onderneming:

Waarom met bonprinter: Vraag vanuit de klant, bonnen worden op kort termijn gebruikt, snel en gemakkelijk een bon voor de klant.


Waarom zonder bonprinter: Goedkoper, bonnen voor de langere termijn, lagere CO2 uitstoot.


Bekijk ons assortiment om de perfecte betaaloplossing voor jouw onderneming te vinden!

Over de schrijver
PinDirect is sinds 2006 de betaaldienstspecialist voor het MKB. Wij zijn uw alles-in-één dienstverlener en leverancier van complete betaaloplossingen. Wij regelen voor u de hardware, de software, de communicatie, de service, de transactieverwerking en de transactierapportage.
Reactie plaatsen

Bekijk direct onze pinautomaten

Dé betaaloplossing voor uw onderneming. Bekijk onze pinautomaten of neem direct contact op voor persoonlijk advies.