Wat kost een pintransactie?

Wat kost een pintransactie?

Pinnen: wat kost dat eigenlijk?Een pintransactie kost gemiddeld tussen de €0,05 en €0,20 per transactie. Dit is sterk afhankelijk van verschillende producten en diensten die komen kijken bij het uitvoeren van een pintransactie. Denk aan de kosten van de transactieverwerking en een transactieoverzicht. De transactiekosten lijken vaak hoog in vergelijking bij grote supermarktketens, deze hebben echter een groot volume aan transacties waardoor de prijs zakt. Dit geld meestal niet voor kleinere ondernemingen. Een gemiddelde pintransactie is doorgaans goedkoper dan een contante betaling. Hier bedragen de kosten gemiddeld €0,25 per transactie.Vaak wordt gedacht dat contante betalingen goedkoper zijn dan pinbetalingen maar dat is niet waar. De kosten van contante betalingen zijn meer ‘verborgen’ voor de ondernemer, zoals een geldverzekering of het storten van geld, terwijl de kosten voor een pintransactie transparant en zichtbaar zijn.
 1. Wat is er nodig om een pintransactie uit te voeren?
 2. Hoe werkt een transactie via een pinautomaat?
 3. Wat zijn de kosten van pinnen? (met voorbeeld)
 4. Wie betaalt de kosten wanneer er gepind wordt?
 5. Waarom is pinnen voor mij duurder dan voor supermarkten?
 6. Wat zijn de kosten van pinnen bij PinDirect?
 7. Conclusie

Wat is er nodig om een pintransactie uit te voeren?

Het belangrijkste onderdeel om een pintransactie uit te voeren is ook het meest voor de hand liggende: de pinautomaat. Zonder een pinautomaat kan er geen pintransactie uitgevoerd worden en is het dus niet mogelijk voor uw klanten om met de pinpas te betalen.

Wat betreft een pinautomaat zijn er vele varianten beschikbaar op de markt die variëren in prijs, kwaliteit, functionaliteit enzovoorts. Zo zijn er kleine pinapparaatjes verkrijgbaar die zelf geen transacties kunnen verwerken maar gekoppeld moeten worden aan een mobiele telefoon (cardreaders). Daarnaast zijn ook de bekende Verifone pinautomaten verkrijgbaar die u bij vele ondernemingen terugvindt.Een pinautomaat kunt u huren (lang of kort), nieuw kopen of tweedehands aanschaffen. De opbouw van de kosten hiervan zijn heel verschillend, deze kunt u terugvinden bij de kosten van pinnen.Wanneer u een pinautomaat tot u beschikking heeft is deze waarschijnlijk nog niet actief en moet er nog een aantal zaken geregeld worden:Checklist voor pinnen
 • Zo heeft u bij een pinautomaat een servicecontract nodig zodat bij een defect of storing u direct geholpen wordt en u geen omzet misloopt. Dit kan bij een pinautomaat-serviceverlener.
 • Uw pinautomaat moet over de nieuwste software beschikken zodat deze voldoet aan alle veiligheidseisen. Updates kunnen geïnstalleerd worden door een pinautomaat-serviceverlener.
 • Om met uw pinautomaat transacties te kunnen verwerken moet deze aangesloten worden bij een transactieverwerker.
 • Pintransacties worden verstuurd via internet. Een internetverbinding is dus noodzakelijk voor het mogelijk maken van pinnen binnen uw onderneming. Dat kan een vaste kabelverbinding zijn, een WIFI verbinding of een mobiele verbinding via een simkaart (GPRS).
Wanneer u een pinautomaat heeft aangeschaft, een servicecontract heeft afgesloten, de laatste software updates heeft uitgevoerd, een contract met een transactieverwerker heeft gesloten en er een internetverbinding is, staat alles klaar voor het uitvoeren van pintransacties! Direct beginnen met pinnen? Neem dan nu vrijblijvend contact op met een adviseur! 

Hoe werkt een pintransactie via een pinautomaat?

Op het moment dat een klant bij u een product of dienst wil afrekenen lijkt de handeling ogenschijnlijk simpel en zeer snel. Binnen enkele seconden biedt de klant de betaalpas aan en na een mum van tijd is de transactie voltooid: de klant tevreden en u krijgt de omzet netjes op uw zakelijke bankrekening gestort. Maar wat gebeurd er eigenlijk in de pinautomaat en hoe werkt die transactieverwerking?  In het kort zorgt de pintransactie ervoor dat het geld van de rekening van de klant wordt overgeschreven naar uw zakelijke rekening. Tijdens een pintransactie wordt het volgende proces opgestart:
 1. De klant gebruikt zijn/haar bankpas om een transactie uit te voeren.
 2. De pinautomaat maakt via internet contact met een zogenaamd Acquiring Bank.
 3. De Acquiring Bank maakt contact met de bank van uw klant (Issuing Bank).
 4. Bij de Issuing Bank wordt gecontroleerd of de ingevoerde pincode wel klopt bij de betaalpas en of er voldoende saldo op de rekening staat om de transactie uit te voeren.
 5. Wanneer alles klopt kan de transactie voltooid worden en zorgt de Acquiring Bank ervoor dat het geld van de bankrekening van de klant naar de transactieverwerker wordt overgemaakt.
 6. Deze transactieverwerker houdt dus goed bij welke pintransacties worden gedaan in uw onderneming en zorgt voor de verdere financiële afhandeling.
 7. U krijgt vervolgens per dag, week of maand het gepinde totaalbedrag op uw rekening gestort van de transactieverwerker.
transactieproces pinnenHet proces is dus uiterst complex, waar verschillende partijen moeten samenwerken en via beveiligde protocollen gecommuniceerd moet worden om alle gegevens zo te beschermen. Daarnaast zijn alle betrokken partijen betaaldienstverlener dankzij de vergunning van De Nederlandsche Bank (DNB).

Wat zijn de kosten van pinnen?

De kosten van een pintransactie hangen, zoals eerder aangegeven, sterk af van een heleboel factoren. Zo beginnen de kosten bij de aanschaf/huur van een pinautomaat waarna er ook afschrijving van toepassing is. In het onderstaande voorbeeld is uitgegaan van een tijdsspanne van een jaar, de meest uitgebreide optie qua kosten/abonnementen en bij een gemiddeld aantal transacties van 500 per maand. Alle bedragen zijn exclusief BTW.Een pinautomaat Verifone V400M met 4G verbinding kost €749,- bij de aanschaf en gaat bij gemiddeld gebruik negen jaar mee. Na de aanschaf moet:
 • er een servicecontract afgesloten worden (gemiddeld €150,- per jaar);
 • de pinautomaat ingesteld worden voor gebruik (gemiddeld €100,- eenmalig);
 • er een internetverbinding via 4G simkaart gerealiseerd worden (gemiddeld €150,- per jaar);
 • het online transactieoverzicht geactiveerd worden (gemiddeld €7,50 per maand);
 • er een pinbundel voor 500 transacties per maand aangeschaft worden (gemiddeld €40,- per maand).
Jaarlijkse kosten:
Afschrijven pinautomaat(799/9)€88,77
Service contract€150,-
Pinautomaat instellen(100/9)€11,11
4G  simkaartoptioneel€150,-
Online transactieoverzicht(7,50×12)€90,-
Pinbundel 500 transacties(40×12)€480,-
Totaal€969,88
Met 500 transacties per maand zijn er 6.000 transacties per jaar. De totale kosten voor uw pinautomaat en alle transacties moet je delen door de totaal aantal transacties die zijn uitgevoerd dat jaar. Dat resulteert in de echte kosten per transactie: €969,88 delen door de 6.000 transacties maakt dat de kosten per pintransactie €0,16 zijn.berekening pinkostenHet nadeel bij een bovenstaand voorbeeld is dat u verschillende losse contracten aan moet gaan. Er moet een simkaart bij een provider ingekocht worden, een contract aangegaan worden voor de transactieverwerking en een contract voor de service van uw apparaat. Mocht er dan een probleem zijn heeft u verschillende aanspreekpunten bij losse partijen die niet altijd even goed samenwerken. Er is daarom een partij zoals PinDirect die een totaaloplossing bieden en het geheel compleet aanleveren en ook de service op zich nemen. Eén contract, één aanspreekpunt.De kosten die u betaalt aan de transactieverwerker zijn goed te verklaren. De transactieverwerker is verantwoordelijk voor de gepinde bedragen en de geldstromen tussen u en de klant. Daarnaast is er zeer strenge regelgeving omtrent het verstrekken van pinautomaten en de daarbij horende aansluiting. De transactieverwerking is constant onderhevig aan strenge controles en veiligheidseisen. Daarnaast rekent onder anderen een Acquiring Bank ook kosten voor elke transactie die dan weer worden doorberekend.

Wie betaalt de kosten wanneer er gepind wordt?

De kosten van het pinnen worden door de transactieverwerker doorgerekend aan de ondernemer. De ondernemer faciliteert immers de pintransactie. Of de ondernemer vervolgens de kosten doorberekent naar de pinnende klanten is een eigen keus. U mag de pinkosten dus doorbereken aan uw klant alleen moeten deze dan wel duidelijk gecommuniceerd worden en moeten de kosten goed verifieerbaar zijn. Zo mag u zelf de hoogte van de pinkosten bepalen maar moet dit wel corresponderen met uw daadwerkelijke transactiekosten (dus enkel het bedrag dat u direct betaald aan transactiekosten zoals aan een pinbundel of een pintarief).https://download.omroep.nl/portal/radiomanager/video_archive/radio1/2017/02/25/11945-verbod-op-extra-kosten-voor-pinbetalingen.mp4Gesprek over kosten voor een pinbetaling die doorgerekend worden aan de klant - NPO Radio 1 - Radio EenVandaagDe meeste ondernemers rekenen de pinkosten niet door aan klanten aangezien algemeen bekend is dat pinnen tegenwoordig goedkoper voor de ondernemer is dan contante betalingen. Bij contante betalingen worden doorgaans ook geen kosten gerekend dus waarom dan wel bij pinkosten?De vraag wie de kosten voor het pinnen betaalt is dus door de ondernemer zelf te beantwoorden. Wel blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Radar dat bijbetalen voor een pintransactie niet wordt gewaardeerd door de consument en het zelfs omzet kan kosten.

Waarom is pinnen voor mij duurder dan voor supermarkten?

De kosten van pinnen binnen uw onderneming lijken soms hoog, vooral wanneer deze vergeleken worden met de transactiekosten die grote (winkel)ketens betalen. Deze prijsverschillen hebben alles te maken met de hoeveelheid transacties die er gedaan worden en welke afspraken er zijn gemaakt met de transactieverwerker. Een supermarktketen is bijvoorbeeld goed voor meerdere miljoen transacties per maand terwijl een MKB’er gemiddeld 500 transacties per maand uitvoert.
Een hogere afname van transacties is goedkoper voor de transactieverwerker omdat deze dan voor een miljoen transacties per maand dezelfde handelingen moet verrichten als voor een winkelier met 500 transacties per maand. Daarnaast heeft een inkoper van diensten met een hoge afzet een betere onderhandelingspositie als een inkoper met een lage afzet.
De handelingen die een transactieverwerker moet uitvoeren zijn bijvoorbeeld de monitoring en analyse van de transacties per ondernemer, controleren van de geldstromen, verrichten van service, enzovoorts.http://content1b.omroep.nl/urishieldv2/l27m426dead62cd0d8c2005ab0edca000000.251aed5b4ef5e60e0df2b093428ebcc6/portal/radiomanager/rm3-radio1/audiofragments/75/74438-Verzet_kleine_ondernemers_tegen_hoge_pinkosten.mp3De discussie rondom de pinkosten laaide in maart op waarna dit besproken werd bij Radio EenVandaag.Hoe hoger het aantal transacties binnen een onderneming, hoe goedkoper het pinnen wordt. Wilt u toch uw pinkosten naar beneden brengen, dan kunt u bijvoorbeeld de investering doen om een pinautomaat te kopen in plaats van te huren. Een pinautomaat kopen is altijd goedkoper dan een automaat huren. Daarnaast loont vaak een adviserend gesprek met een betaaldienstverlener ook aangezien deze goed advies kan geven over wat de goedkoopste optie is voor u.

Wat zijn de kosten van pinnen bij PinDirect?

Eerder is er gekeken naar de gemiddelde kosten van het pinnen in een bepaalde situatie. Om een nog specifieker beeld te geven van de pinkosten is dit voorbeeld ook toegepast op het aanbod van PinDirect. In het onderstaande voorbeeld zijn we uitgegaan van een tijdsspan van een jaar en bij een gemiddeld aantal transacties van 500 per maand. Alle bedragen zijn exclusief BTW.Een pinautomaat Verifone V400M met 4G verbinding kost €749,- bij de aanschaf en gaat bij gemiddeld gebruik negen jaar mee. Na de aanschaf moet:
 • er een servicecontract afgesloten worden (€130,- per jaar);
 • de pinautomaat ingesteld worden voor gebruik (€82,- eenmalig);
 • er een internetverbinding via 4G simkaart gerealiseerd worden (€150,- per jaar);
 • het online transactieoverzicht geactiveerd worden (gratis bij PinDirect);
 • er een pinbundel voor 500 transacties per maand aangeschaft worden (€45,- per maand).
Jaarlijkse kosten:
Afschrijven pinautomaat(749/9)€83,22
Service contract€130,-
Pinautomaat instellen(82/9)€9,11
4G simkaartoptioneel€150,-
Online transactieoverzichtGratis
Pinbundel 500 transacties(53,50×12)€642,-
Totaal€1.019,88
Met 500 transacties per maand zijn er 6.000 transacties per jaar. De totale kosten voor uw pinautomaat en alle transacties moet je delen door de totaal aantal transacties die zijn uitgevoerd dat jaar. Dat resulteert in de echte kosten per transactie: €1.019,80,- delen door de 6.000 transacties maakt dat de kosten per pintransactie €0,17 zijn.De kosten zijn dat wel iets hoger (€0,01 per transactie) maar het grote voordeel van bovenstaande situatie is dat u zich geen zorgen hoeft te maken over losse onderdelen en ingewikkelde contracten bij verschillende partijen. U heeft maar één contract met één partij die alles levert, onderhoud en service biedt.

Conclusie

De belangrijkste conclusie is dat pinnen voor de ondernemer altijd goedkoper is dan contante betalingen. De kosten die bij pinnen komen kijken komen tot stand door een optelsom van alle diensten en producten die u gebruikt tijdens het pinnen. Hierbij is het de beste optie om alle producten en diensten bij een enkele betaaldienstverlener, zoals PinDirect, neer te leggen. Voor een kleinere onderneming liggen de gemiddelde pinkosten hoger dan bij bijvoorbeeld de grote supermarktketens. Dit komt omdat bij een groter aantal transacties de kosten voor alle partijen lager ligt dan bij een kleiner aantal transacties.
We zijn erg benieuwd naar uw beleving en ervaringen over de kosten van pinnen. Heeft u vragen en/of opmerkingen over het bovenstaande artikel? Laat het achter in de reacties!Wilt u direct beginnen met pinnen? Neem dan contact op met een adviseur! 
ed
Door

ed

op 23 Mar 2020

Ik vraag mij af of pinnen wel voordeel heeft voor de kleinere ondernemingen, als voorbeeld : verkoop producten met een maximaal bedrag van 1 euro denk aan cola, koek, etc. marge is niet groot. als ik 0,17 cent transactiekosten moet betalen ben ik al ongeveer 1/3 van de bruto marge aan kosten kwijt. welke voordeel heb ik dan eigenlijk ?

PinDirect
Door

PinDirect

op 23 Mar 2020

Beste Ed, bedankt voor uw reactie.Wij kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt of pinnen voordelig is voor kleine ondernemingen. Ons transactietarief ligt tussen de 0,05 en 0,20 cent en is afhankelijk van het aantal gemiddelde transacties per maand. De transactiekosten kunnen dus goedkoper zijn dan 0,17 cent. Mocht u nog vragen hebben, geven wij u graag in een vrijblijvend gesprek inzicht in de volledige investering.Met vriendelijke groet, PinDirect

M.P.Klijn
Door

M.P.Klijn

op 29 Feb 2020

Als kleine zelfstandige ondernemer (gevestigd in een andere zelfstandige onderneming) mocht de kleine ondernemer gebruik maken van de pin-automaat van de grotere onderneming. Hiervoor werden transactiekosten inrekening gebracht te weten voor 7 transacties 35,47 euro. Is dit niet erg hoog ?

PinDirect
Door

PinDirect

op 02 Mar 2020

Beste Klijn, dit is inderdaad aan de hoge kant. Wellicht heeft deze grote onderneming een deel van de vaste kosten van de pinautomaat aan de kleine ondernemer doorberekend of gebruikt deze grote onderneming een pinautomaat met een percentage. Bij grote bedragen in combinatie met transactiekosten in percentages (gemiddeld 2%) kan dit namelijk enorm oplopen.Met vriendelijke groet, PinDirect

frans
Door

frans

op 23 Nov 2018

de kosten die U noemt heb je evengoed als kleine ondernemer, want er wordt geen 100% gepind!

PinDirect
Door

PinDirect

op 23 Nov 2018

Dat klopt inderdaad Frans! De kosten voor beide mogelijkheden om te betalen zullen er altijd zijn, alleen is het wel goed om als ondernemer inzicht te hebben in waar de kosten naar toe gaan.

Ikke
Door

Ikke

op 10 Aug 2018

Contant is gratis. Er is geen enkele instantie die mij een percentage of andere bedragen aanrekent voor het ontvangen van contant geld. Het enige wat uiteindelijk geld kost is het inbrengen van het contante geld in het "moderne" banksysteem, zodat het op een later tijdstip kan worden gebruikt in een electronische transactie.Conclusie: Wat geld kost is het banksysteem op zich, niet specifiek het pinnen. Terwijl contant geen kosten met zich meebrengt, behalve dan de aanschaf van een kassa(lade). Maar dat is een "luxe" aanschaf.. je zou het theoretisch in een schoenendoos kunnen stoppen.

Tom jantjekoen
Door

Tom jantjekoen

op 22 Nov 2018

Contant geld is gratis... Gelukkig kost het ontwerpen, drukken en uitbrengen niks. Ook contant geld kost geld. Ik denk dat onder de streep het digitale geld goedkoper is dan contant. En, digitaal is veel beter voor het milieu.

PinDirect
Door

PinDirect

op 10 Aug 2018

Dank voor uw reactie! Toevallig hebben we net een blog bericht gepubliceerd over contant geld en de kosten daarvan: https://pindirect.nl/ik-vind-pinnen-nogal-duur-voor-mijn-onderneming/Kosten bij contant geld zijn verborgen en eigenlijk lastig uit te drukken in euro's. Het gaat hier onder anderen om aanschaf kleingeld, tijd dat het kost in geld tellen en storten bij de bank. Deze kosten zijn niet terug te vinden op een factuur. Betaalvereniging heeft gedegen onderzoek gedaan naar de kosten (zoals ook in dit artikel besproken maar ook in het eerder genoemde blogbericht terug te vinden). Ben benieuwd naar uw reactie!

Reactie plaatsen