Betalingsjargon uitgelegd: begrijp jouw transacties
10 juli 2024 

Betalingsjargon uitgelegd: begrijp jouw transacties

De betalingsindustrie kan soms aanvoelen als een doolhof van termen en jargon. Of je nu een ondernemer bent die zijn betalingssysteem wil verbeteren of een consument die gewoon wil begrijpen hoe transacties werken, het kennen van de juiste terminologie kan een wereld van verschil maken. In dit blog leggen we enkele veelvoorkomende termen uit die je tegenkomt in de wereld van betalingen. Laten we de mist opklaren en deze begrippen begrijpelijk maken.


1. Autorisatie

Definitie: Autorisatie is het proces waarbij de bank van de kaarthouder toestemming geeft voor een betalingstransactie.


Uitleg: Wanneer je een betaling uitvoert met jouw pinpas of creditcard, wordt er een verzoek naar de bank gestuurd om de transactie goed te keuren. Dit zorgt ervoor dat er voldoende saldo is en dat de kaart niet geblokkeerd is. Een goedgekeurde autorisatie betekent dat de bank de betaling toestaat.


Voorbeeld: Je pint €50 bij een winkel. De winkelier stuurt een autorisatieverzoek naar de bank, die controleert of je voldoende saldo hebt en of de transactie legitiem is. Bij goedkeuring kan de transactie doorgaan.


2. Acquirer

Definitie: Een acquirer (ook wel een acquiring bank) is een financiële instelling die betalingen accepteert namens de handelaar.


Uitleg: De acquirer speelt een cruciale rol in het betalingsproces door betalingen te verwerken die met pinpassen en creditcards zijn gedaan. Ze zorgen ervoor dat het geld van de rekening van de kaarthouder wordt afgeschreven en naar de rekening van de handelaar wordt overgemaakt.


Voorbeeld: Wanneer je betaalt bij een (online) winkel, werkt de winkel samen met een acquirer om de betaling te verwerken en ervoor te zorgen dat het geld op hun rekening terechtkomt.


3. Payment Service Provider (PSP)

Definitie: Een Payment Service Provider (PSP) is een bedrijf dat diensten aanbiedt om betalingen tussen klanten en handelaren te vergemakkelijken. PSP’s bieden een platform waarmee handelaren verschillende betaalmethoden kunnen accepteren, zoals creditcards, debetkaarten, bankoverschrijvingen, en andere elektronische betalingen.


Uitleg: Een PSP fungeert als tussenpersoon tussen handelaren en verschillende betalingssystemen. Door een samenwerking met een PSP, kunnen handelaren eenvoudig meerdere betaalmethoden integreren zonder dat ze afzonderlijke overeenkomsten hoeven te sluiten met elke betalingsprovider.

PSP’s beheren de technische verbindingen met banken en betalingsnetwerken en zorgen voor de beveiliging van transactiegegevens. Dit maakt het voor handelaren eenvoudiger en veiliger om betalingen te accepteren en te verwerken.


Voorbeeld: Stel, je hebt een bedrijf en wilt betalingen accepteren via verschillende methoden zoals creditcards, debitcards, Google Pay en Apple Pay. In plaats van afzonderlijke overeenkomsten en integraties te regelen met elk van deze betaalmethoden, kan je jezelf aanmelden bij een PSP zoals PinDirect.

Hoe gaat het in zijn werk?:

  1. Aanmelding bij PSP: Je meldt jouw bedrijf aan bij PinDirect en krijgt toegang tot ons betalingsplatform.
  2. Integratie: Je ontvangt een Plug & Play pinautomaat van PinDirect, die je vervolgens kan integreren met jouw kassasysteem mocht deze aanwezig zijn.
  3. Betaalopties: Met deze pinautomaat kunnen jouw klanten nu kiezen uit verschillende betaalmethoden bij het afrekenen.
  4. Transactiebeheer: Wanneer een klant een betaling doet, verwerkt PinDirect de transactie door de betaling te autoriseren, het geld te incasseren van de bank van de klant, en het over te maken naar jouw zakelijke rekening.
  5. Extra diensten: PinDirect biedt ook diensten zoals transactierapportages, bulkuitbetalingen en fooi- en retourpinnen, zodat jij inzicht hebt in jouw verkoop en voorzien bent van alle mogelijk functies die je kan verwachten van een pinautomaat. 


4. Chargeback

Definitie: Een chargeback is een terugboeking van een betaling die door de bank van de kaarthouder wordt uitgevoerd, meestal als gevolg van een betwiste of frauduleuze transactie.


Uitleg: Als een kaarthouder een transactie betwist, kan hij een chargebackverzoek indienen bij zijn bank. De bank onderzoekt de zaak en als de claim legitiem is, wordt het bedrag teruggeboekt naar de rekening van de kaarthouder. Dit beschermt consumenten tegen ongeautoriseerde betalingen.


Voorbeeld: Je merkt een onbekende transactie op jouw rekeningafschrift en meldt dit aan de bank. Na onderzoek blijkt het om fraude te gaan, en de bank voert een chargeback uit om het geld terug op jouw rekening te zetten.


5. Tokenisatie

Definitie: Tokenisatie is het proces waarbij gevoelige kaartgegevens worden vervangen door een unieke identifier (token) die geen intrinsieke waarde heeft.


Uitleg: Tokenisatie helpt bij het beveiligen van betalingsgegevens door ervoor te zorgen dat gevoelige informatie zoals kaartnummers niet wordt opgeslagen in de systemen van handelaren. In plaats daarvan wordt een token gebruikt dat alleen door specifieke partijen kan worden ontcijferd.


Voorbeeld: Bij een online aankoop worden jouw kaartgegevens vervangen door een token. Deze token kan alleen door de betrokken betalingsverwerker worden terugvertaald naar de oorspronkelijke gegevens, waardoor het risico op datalekken wordt verminderd.


6. PCI DSS

Definitie: PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) is een set beveiligingsstandaarden ontworpen om de veiligheid van kaartbetalingen te waarborgen.


Uitleg: Bedrijven die kaartbetalingen verwerken, opslaan of verzenden, moeten voldoen aan PCI DSS-normen. Deze normen helpen bij het beschermen van kaartgegevens tegen diefstal en fraude.


Voorbeeld: Een webwinkel implementeert strenge beveiligingsmaatregelen en ondergaat regelmatige audits om te voldoen aan PCI DSS-voorschriften, zodat klantgegevens veilig blijven.


Conclusie

Het begrijpen van de terminologie in de betalingsindustrie kan u helpen om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en de processen achter uw transacties beter te begrijpen. Of u nu een ondernemer bent die zijn betalingssystemen wil optimaliseren of een consument die zijn betalingen wil beveiligen, kennis is macht.


Wilt u meer weten over hoe PinDirect uw betalingsprocessen kan verbeteren? Neem contact met ons op, we helpen u graag verder!

Over de schrijver
PinDirect is sinds 2006 de betaaldienstspecialist voor het MKB. Wij zijn uw alles-in-één dienstverlener en leverancier van complete betaaloplossingen. Wij regelen voor u de hardware, de software, de communicatie, de service, de transactieverwerking en de transactierapportage.
Reactie plaatsen

Bekijk direct onze pinautomaten

Dé betaaloplossing voor uw onderneming. Bekijk onze pinautomaten of neem direct contact op voor persoonlijk advies.