Mobiel betalen wordt steeds populairder
15 mei 2024 
in Product

Mobiel betalen wordt steeds populairder

In de afgelopen jaren heeft contactloos betalen gestaag terrein gewonnen in Nederland. Wat ooit begon als een handige, maar relatief zeldzame betaalmethode, heeft zich ontwikkeld tot de voorkeurswijze van betaling voor velen. Het gemak waarmee men met een simpele tik van hun kaart of smartphone kan betalen, heeft de harten van consumenten veroverd. Het is snel, moeiteloos en elimineert de noodzaak van contant geld of zelfs het invoeren van een pincode.

 

Mobiel betalen neemt toe

Volgens de DNB is het aandeel contactloze betalingen met een mobiele telefoon of smartwatch fors toegenomen in 2023. Waar er in 2022 nog 21% met mobiele toestellen is betaald, is dit in 2023 gestegen naar 29%. Door het jaar heen is er ook een duidelijke toename te zien. Zo werd in januari 23% van alle kassabetalingen afgerekend met een mobiel toestel, terwijl dit in december op 33% lag. De DNB denkt zelfs dat als deze trend zich voortzet, contactloos betalen met een mobiel toestel in de loop van 2024 de meest gebruikte manier zal zijn om aan de kassa af te rekenen.

 

Pinpas insteken blijft relevant

Ondanks dat contactloze betalingen in populariteit stijgen, blijven consumenten alsnog trouw aan de traditionele vorm van pinnen, oftewel de pas in de pinautomaat steken. Vooral bij hogere bedragen lijken consumenten de pinpas in te steken. De DNB denkt dat dit komt omdat nog niet zo lang geleden bij bedragen boven de €50 het verplicht was om de pinpas in te steken. Hierdoor is het voor veel mensen mogelijk een gewoonte geworden, terwijl het niet meer verplicht is.

Het blijkt dat vooral bij benzinestations ruim één op de vier betalingen gebeurde door een pinpas in de pinautomaat te steken. De DNB geeft hier twee mogelijke verklaring voor, namelijk: er wordt enerzijds vaak meer dan €50 voor brandstof afgerekend en anderzijds is contactloos betalen bij veel onbemande pompen redelijk recent ingevoerd waardoor mensen hier nog niet aan gewend zijn.

 

Wees voorbereid

Mobiele betalingen blijven dus groeien in populariteit. In een wereld die steeds meer wordt gedreven door technologie en gemak, is contactloos betalen niet langer slechts een trend, maar eerder een alledaagse realiteit. Nederland heeft zichzelf gepositioneerd als een pionier op het gebied van contactloze betalingen, en de toekomst ziet er alleen maar veelbelovend uit. Als we vooruitkijken, kunnen we verwachten dat contactloos betalen een integraal onderdeel wordt van ons dagelijks leven, waar gemak, snelheid en veiligheid hand in hand gaan.

Als ondernemer is het belangrijk om op de hoogte te zijn van dit soort ontwikkelingen, aangezien je natuurlijk up-to-date wilt zijn met jouw geaccepteerde betaalmethodes. Zorg ervoor dat jij alle vormen van digitale betalingen kan ontvangen met een pinautomaat van PinDirect. Zo hoeft u niet bang te zijn dat uw klant niet kan betalen.

Interesse gekregen? Bekijk hier ons assortiment of neem gerust contact op.Over de schrijver
PinDirect is sinds 2006 de betaaldienstspecialist voor het MKB. Wij zijn uw alles-in-één dienstverlener en leverancier van complete betaaloplossingen. Wij regelen voor u de hardware, de software, de communicatie, de service, de transactieverwerking en de transactierapportage.
Reactie plaatsen

Bekijk direct onze pinautomaten

Dé betaaloplossing voor uw onderneming. Bekijk onze pinautomaten of neem direct contact op voor persoonlijk advies.