Pinnen in 2019: trends en ontwikkelingen
11 december 2018 

Pinnen in 2019: trends en ontwikkelingen

Bijgewerkt op 7 maart 2019

De komende trends en ontwikkelingen op het gebied van pinnen worden in dit artikel uitgelicht. Pindirect werpt samen met u een blik op de toekomst!

In 2018 is er nog nooit zoveel gepind als in de jaren ervoor. Er zijn namelijk honderden miljoenen pintransacties verwerkt, waarvan meer dan de helft bestond uit een contactloze betaling. De technische ontwikkelingen bleven natuurlijk ook niet achter, zo wordt er steeds vaker met de smartphone betaald. Gaan de groei en ontwikkelingen in 2019 doorzetten?

De pin-techniek van 2019

Wat betreft de techniek omtrent pinnen zijn er veel ontwikkelingen op de manier waarop de consument bij u wilt pinnen en de manier waarop u pinbetalingen kunt accepteren.

De consument krijgt steeds meer opties waarmee een pinbetaling gedaan kan worden. Zo zijn de meeste telefoons uitgerust met de NFC techniek en winnen wearables steeds meer aan populariteit.

Wearables zijn accessoires zoals smartwatches, fitness trackers en smart glasses. Het is eigenlijk het ‘slim’ maken van analoge voorwerpen waardoor deze veel meer gebruiksopties krijgen zoals (NFC) pinnen.

Pinnen wordt voor de consument steeds laagdrempeliger, daarmee is de logische verwachting dat er ook steeds meer gepind gaat worden en contant geld verder uit het straatbeeld gaat verdwijnen.

Naast hardware ontwikkelingen komen er ook steeds meer alternatieve manier van betalen bij. Zo is betalen met een QR-code (PayConiq) geïntroduceerd op de Nederlandse markt.

Voor ondernemers ontwikkelt de pinautomaat ook snel en sterk. In 2019 gaat een groot deel van de oude pinautomaten vervangen worden en wordt de mogelijkheid tot contactloos betalen gestandaardiseerd. De automaten worden kleiner, sneller, lichter en krijgen meer functionaliteiten.

PinDirect ziet dat de vraag naar mobiele (draadloze) pinautomaten sterk groeit omdat het pinnen voor de ondernemer een stuk flexibeler maakt.

Gemiddeld staat bij meer dan 90% van de detailhandel, ambulante handel en horeca al een pinautomaat, dit percentage gaat alleen maar stijgen in 2019!

Pinnen of contant betalen in 2019?

De opmars van het pinnen is niet te stoppen en lijkt in een rap tempo betalingen met contant geld te vervangen. In 2018 werd al bekend dat pinbetalingen goedkoper én duurzamer zijn dan contante betalingen. Gelukkig zien steeds meer bedrijven deze voordelen en profiteren mee van deze ontwikkelingen.

Het traditionele (contactrijke) pinnen was al goedkoper dan contante betalingen maar met de opkomst van contactloos betalen dalen de kosten nog verder. Per transactie bespaart contactloos betalen gemiddeld 12 eurocent (!) ten opzichte van contant betalen.

pinbetalingen afgelopen 12 maanden

Aantal pinbetalingen afgelopen 12 maanden – Bron: Pin.nl

Het verdwijnen van de automaten uit het straatbeeld om contact geld op te nemen bij de bank bevestigd ook dat de focus meer op pinnen komt te liggen. Uiteraard blijven in 2019 overheidsinstanties en maatschappelijke ondernemingen meestal wel contant geld accepteren al zal hier wel een afname in plaatsvinden.

Betalen met de Bitcoin?

Het gebeurd steeds meer, producten en diensten kopen om vervolgens te betalen met cryptomunten zoals de Bitcoin. Nu gebeurd dat eigenlijk uitsluitend online maar er bestaat een grote kans dat cryptovaluta’s in de toekomst verder gaan integreren in de Nederlandse maatschappij. Waarmee betaald wordt moet ook mee gepind kunnen worden, toch?

Betalen met een Bitcoin via een pinautomaat lijkt nog heel ver weg en misschien is dat het ook wel. Maar ontwikkelingen gaan erg hard en de hardware is beschikbaar. Wie weet is 2019 al het jaar dat consumenten bij u in cryptomunten afrekenen!

Groei pinnen zet door in 2019 na recordjaar 2018

Concluderend kan gesteld worden dat 2018 veel groei en ontwikkelingen heeft gebracht op het gebied van pinnen. Alles wijst erop dat deze groei gaat doorzetten in 2019 en zelfs gaat toenemen. Technisch volgen de ontwikkelingen zich in rap tempo op om faciliterend te blijven in de vraag vanuit de ondernemers en consumenten.

Voorbereid zijn op 2019? Zorg dat uw pinautomaat beschikt over contactloos betalen!

Kan er bij u nog niet gepind worden of is er nog geen mogelijkheid tot contactloos betalen?

Neem direct contact op!

Over de schrijver
PinDirect is sinds 2006 de betaaldienstspecialist voor het MKB. Wij zijn uw alles-in-één dienstverlener en levert complete betaaloplossingen. Wij regelen voor u de hardware, de software, de communicatie, de service, de transactieverwerking en de transactierapportage.
Reactie plaatsen

Bekijk direct onze pinautomaten

Dé betaaloplossing voor uw onderneming. Bekijk onze pinautomaten of neem direct contact op voor persoonlijk advies.